Bihar BEd Common Entrance Test General Hindi Model Set 1 (2018)

Hi, Welcome to MCQ Circle.


Bihar BEd Common Entrance Test General Hindi Model Set 1
Table of Contents (toc)

Introduction:

This article is about Bihar Bed CET General Hindi Model Set-1. All the questions in this article are taken from General Hindi section of Bihar Bed CET exam held in 2018.


Important: Don't forget to give an MCQ Test of Bihar Bed CET General Hindi Model Set-1, after reading and memorizing all the questions. Just scroll down after all the questions, you will see a "Start Test" button for this.


Bihar Bed CET General Hindi Model Set-1 Question Answer

This is the first set of MCQ test for the General Hindi part of the Bihar B.Ed CET paper. I hope this test “Bihar Bed CET General Hindi Model Set-1” will definitely help you in your preparation and increase your chances of getting good marks.


Click on “+ View Answer” button to know the correct answer of the question.


1. ‘पवन’ में कौन सी संधि है :
(a) दीर्घ स्वर संधि
(b) गुण स्वर संधि
(c) यण् स्वरसंधि
(d) अयादिसंधि
Correct Answer: (d)

2. आच्छादन का संधि-विच्छेद है :
(a) आ + छादन
(b) आछ + आदन
(c) आच्छ + आदन
(d) अच्छा + आदन
Correct Answer: (a)

3. सरः + ज का संधि-रूप है :
(a) सरज
(b) सरोज
(c) सरोद
(d) सरस
Correct Answer: (b)

4. नमस्ते का संधि-विच्छेद है :
(a) नम् + अस्ते
(b) नमः + ते
(c) नम + स्ते
(d) नमस् + ते
Correct Answer: (b)

5. वह कौन-सा समास है जिसका पहला पद संख्या वाची है?
(a) तत्पुरूष
(b) अव्ययीभाव
(c) द्विगु
(d) बहुव्रीहि
Correct Answer: (c)

6. वह कौन-सा समास है जिसका पूर्व पद विशेषण होता है?
(a) द्विगु
(b) कर्मधारय
(c) द्वंद्व
(d) तत्पुरूष
Correct Answer: (b)

7. कौन-सा शब्द द्विगु समास का उदाहरण है?
(a) यथाशक्ति
(b) भूदान
(c) पुरूषोत्तम
(d) सप्ताह
Correct Answer: (d)

8. ‘देशभक्त’ किस तत्पुरूष का उदाहरण है?
(a) सम्बन्ध तत्पुरूष
(b) करण तत्पुरूष
(c) कर्म तत्पुरूष
(d) सम्प्रदान तत्पुरूष
Correct Answer: (d)

9. किसी शब्द के पूर्वभाग में जुड़कर जो नया शब्द बनता है, उसे क्या कहते है?
(a) प्रत्यय
(b) विशेषण
(c) सर्वनाम
(d) उपसर्ग
Correct Answer: (d)

10. सफाई में कौन-सा प्रत्यय है?
(a) आई
(b) अई
(c) फाई
(d) ई
Correct Answer: (a)

11. श्रंगार रस का स्थायी भाव है?
(a) जुगुप्त्सा
(b) उत्साह
(c) हास
(d) रति
Correct Answer: (d)

12. ‘चौपाई’ के प्रत्येक चरण में कितनी मात्राएँ होती है?
(a) 16
(b) 9
(c) 12
(d) 13
Correct Answer: (a)

13. ‘अम्बर-पनघट में डुबो रही तारा-घट ऊषा-नागरी’ में कौन-सा अलंकार है?
(a) रूपक
(b) उत्प्रेक्षा
(c) उपमा
(d) अन्योक्ति
Correct Answer: (a)

14. निम्नलिखित लोकोक्ति के सही अर्थ का चयन कीजिए
“काठ की हाँडी बार-बार नहीं चढ़ती”
(a) बुरे दिन हमेशा नहीं रहते
(b) लकड़ी का बर्तन आग से जल सकता है
(c) छल-कपट का व्यवहार हमेशा नहीं चलता
(d) दुर्भाग्य की मार बार-बार नहीं पड़ती
Correct Answer: (c)

15. निम्नलिखित विकल्पों में से “कानन” के पर्यायवाची शब्द का चयन कीजिए
(a) पुष्प
(b) वन
(c) मधुकर
(d) भृत्य
Correct Answer: (b)


Now this is the time for giving a MCQ test for above questions.


Bihar Bed CET General Hindi Set-1 Online MCQ Test

Read the following terms and then start the test.
  • As soon as you start the test, a timer will start running on the right side of your screen.
  • There is no time limit per question in this test. (But you should solve the questions at an average speed of 45 seconds per question.)
  • You can change the selected option before finishing the test.
  • You cannot leave any question while taking the test. If you try to end the test before answering all the questions a pop-up message will appear on your screen saying "Please answer all questions before submitting." Click "OK" in the pop-up message and continue answering the questions.
  • Click on the "Finish Test" button only after you have answered all the questions.
  • You will get marks based on your correct answers.
  • There is no negative marks for wrong answers.
  • You can also see how much time you took to answer all the questions.


More MCQ Test of CET Bed👇
Bihar Bed CET General Hindi MCQ Test Set-2

Like this!
Share with friends and add your valuable feedback in comment box.

No comments:

Post a Comment