CTET Paper 2 Language-2 English Model Set 1 (2018)

Hi, Welcome to MCQ Mitra.


CTET Paper 2 Language-2 English Model Set 1
Table of Contents (toc)

Short information:

This article is about CTET Paper 2 Language-2 English Model Set-1. All the questions in this article are taken from Language section of CTET Paper 2 exam held in December 2018.


Important: Don't forget to give a MCQ Test of CTET Paper 2 Language-II English Model Set-1, after reading and memorizing all the questions. Just scroll down after all the questions, you will see a "Start Test" button for this.


CTET Paper 2 Language-2 English Model Set-1 Question Answer And Online MCQ Test

This is the first set of English Language (II) part of the CTET Paper 2 exam. I hope this test “CTET Paper 2 Language-II English Model Set-1” will definitely help you in your preparation and increase your chances of getting good marks.


CTET Paper 2 Language-2 English Model Set-1 Question Answer

Click on “+ View Answer” button to know the correct answer of the question.


Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. Nos. 1 to 9) by selecting the correct/most appropriate options.

The strength of Indian democracy lies in its tradition, in the fusion of the ideas of democracy and national independence which was characteristic of the Indian national movement long before independence. Although the British retained supreme authority over India until 1947, the provincial elections of 1937 provided real exercise in democratic practice before national independence. During the Pacific War, India was not overrun or seriously invaded by the Japanese and after the War was over, the transfer of power to a government of the Indian Congress Party was a peaceful one as far as Britain was concerned. By 1947, Indianization' had already gone far in the Indian Civil Service and army, so that the new government could start with effective instruments of central control.

After independence, however, India was faced with two vast problems, the first, that of ethnic diversity and the aspirations of sub-nationalities. The Congress leadership was more aware of the former problem than of the second; as new political elite which had rebelled not only against the British Raj, but also against India's social order, they were conscious of the need to initiate economic development and undertake social reforms, but as nationalists who had led a struggle against alien rule on behalf of all parts of India, they took the cohesion of the Indian nation too much for granted and underestimated the centrifugal forces of ethnic division, which were bound to be accentuated rather than diminished as the popular masses were more and more drawn into politics. The Congress Party was originally opposed to the idea of recognizing any division of India on a linguistic basis and preferred to retain the old provinces of British India which often cut across linguistic boundaries; it was only in response to strong pressures from below that the principle of linguistic States was conceded as the basis of a federal 'Indian Union'. The rights granted to the States created new problems for the Central Government. The idea of making Hindi the national language of a united India was thwarted by the recalcitrance of the speakers of other important Indian languages, and the autonomy of the States rendered central economic planning extremely difficult.

Land reforms remained under the control of the States and many large-scale economic projects required a degree of cooperation between the Central Government and one or more of the States which it was found impossible to achieve. Coordination of policies was difficult even when the Congress Party was in power both in the States and at the Centre; when a Congress government in Delhi was confronted with non-Congress parties in office in the States, it became much harder.

1. Choose the word which is most nearly the same in meaning as the word 'thwarted' as used in the passage.
(1) Opposed
(2) Implemented
(3) Accepted
(4) Diverted
Correct Answer: (1) Opposed

2. Choose the word which is most opposite in meaning of the word 'conceded' as used in the passage.
(1) Criticized
(2) Rejected
(3) Denounced
(4) Withdrawn
Correct Answer: (2) Rejected

3. Why was central economic planning found to be difficult?
(1) Multiplicity of States and Union Territories
(2) Lack of coordination in different government departments.
(3) Autonomy given to the States in certain matters
(4) Lack of will in implementing land reforms
Correct Answer: (3) Autonomy given to the States in certain matters

4. Which one of the following problems was India faced with after independence?
(1) Military attack from across the border
(2) Lack of coordination between the Central and State Governments
(3) Improper coordination of various government policies
(4) Increasing the production from a very low level
Correct Answer: (2) Lack of coordination between the Central and State Governments

5. Which one of the following issues was not appropriately realized by the Central Government?
(1) Ethnic diversity of the people
(2) A national language for the country
(3) Implementation of the formulated policies
(4) Centre-State relations
Correct Answer: (1) Ethnic diversity of the people

6. Which, according to the passage, can be cited as exercise in democratic practice in India before independence?
(1) The handing over of the power by British to India
(2) The Indianization of the Indian Civil Service
(3) Several democratic institutions created by the Indian National Congress
(4) None of the above
Correct Answer: (4) None of the above

7. Which one of the following statements is not true in the context of the passage?
(1) The Congress Party was originally opposed to the idea of division of States on linguistic basis.
(2) Economic development and social reforms were initiated soon after independence.
(3) The political elite in India rebelled against the British Raj.
(4) The Congress leadership was fully aware of the problems of ethnic diversity in India at the time of independence.
Correct Answer: (4) The Congress leadership was fully aware of the problems of ethnic diversity in India at the time of independence.

8. Why was the linguistic reorganization of the States accepted?
(1) The States were not cooperating with the Central Government.
(2) Non-Congress governments in the States demanded such a reorganization of the States.
(3) No common national language could be emerged.
(4) Strong pressures from the States were exerted on the Central Government to create such States.
Correct Answer: (4) Strong pressures from the States were exerted on the Central Government to create such States.

9. India was not overrun by the Japanese during the Pacific War because –
(1) Japan had friendly relations with Britain
(2) Japan was interested in India's freedom
(3) Japan was skeptical about its success in War
(4) None of the above
Correct Answer: (4) None of the above

Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. Nos. 10 to 15) by selecting the correct/most appropriate options.

"A principal fruit of friendship", Francis Bacon wrote in his timeless meditation on the subject, "is the ease and discharge of the fullness and swellings of the heart, which passions of all kinds do cause and induce." For Thoreau, friendship was one of life's great rewards. But in today's cultural landscape of muddled relationships scattered across various platforms for connecting, amidst constant debates about whether our Facebook friendships are making us more or less happy, it pays to consider what friendship actually is. That's precisely what CUNY Philosophy professor Massimo Pigliucci explores in Answers for Aristotle: How Science and Philosophy Can Lead Us to a More Meaningful Life (public library), which also gave us this provocative read on the science of what we call intuition'.

Philosophers and cognitive scientists agree that friendship is an essential ingredient of human happiness. But beyond the dry academic definitions-like, say, "voluntary interdependence between two persons over time, which is intended to facilitate socio-emotional goals of the participants, and may involve varying types and degrees of companionship, intimacy, affection and mutual assistance"-lies a body of compelling research that sheds light on how, precisely, friendship augments happiness. The way friendship enhances well-being, it turns out, has nothing to do with quantity and everything to do with quality-researchers confirm that it isn't the number of friends. (or, in the case of Facebook, friends').

10. The change in the present situation which has forced us to rethink the concept of friendship is –
(1) Bacon and Thoreau's theories are no longer available to read
(2) the arrival of social media on the scene
(3) there is more interest in the sciences
(4) friendships are not possible in the real world anymore, due to over-competition
Correct Answer: (2) the arrival of social media on the scene

11. Friendship leads to happiness. Is it true?
(1) Yes, researches have proven that friendship does lead to happiness.
(2) No, there is no relationship between friendship and happiness
(3) Friends cannot make each other happy
(4) One needs to find one's happiness alone, with peace of mind
Correct Answer: (1) Yes, researches have proven that friendship does lead to happiness.

12. Did Pigliucci's book discuss intuition too?
(1) No, it only discussed friendship
(2) It just explained science and philosophy
(3) It discussed Aristotle's theories
(4) Yes
Correct Answer: (4) Yes

13. Is the quality of friends important?
(1) No, it is important to have more number of friends, quality does not matter
(2) No, number of comments on social networking sites is important, not the quality of friends
(3) Yes, it matters
(4) No, quality comes automatically with quantity
Correct Answer: (3) Yes, it matters

14. As per the first paragraph, what are the debates about?
(1) They are centered around whether our Facebook friends are helping us become more or less happy.
(2) There are no debates around friendship.
(3) The quality of comments of social media is debatable.
(4) Thoreau and Aristotle's thinking is at loggerheads
Correct Answer: (1) They are centered around whether our Facebook friends are helping us become more or less happy.

15. The word that is opposite in meaning to the word 'muddled' is –
(1) confused
(2) chaotic
(3) ordered
(4) rumpled
Correct Answer: (3) ordered

Directions: Answer the following questions (Q. Nos. 16 to 30) by selecting the correct/most appropriate options.

16. Positive interference is a kind of –
(1) target language
(2) foreign language
(3) pictorial language
(4) native language
Correct Answer: (1) target language

17. In learning the new language, multilingualism is –
(1) a methodology
(2) an asset
(3) an interference
(4) a burden
Correct Answer: (2) an asset

18. Note taking is done –
(1) during a lecture
(2) while reading a review
(3) during extensive reference work
(4) while writing an essay
Correct Answer: (1) during a lecture

19. The method of teaching foreign language without using the pupil's first language is –
(1) direct method
(2) classical method
(3) grammar-translation method
(4) old method
Correct Answer: (1) direct method

20. Two words have identical sound and spelling, but not related in meaning. It is known as –
(1) homophone
(2) homonymy
(3) homograph
(4) polysemy
Correct Answer: (2) homonymy

21. Language of word is not necessary for –
(1) imaginative thinking
(2) conceptual thinking
(3) associative thinking
(4) perceptual thinking
Correct Answer: (1) imaginative thinking

22. Communicative Language Teaching replaced basically –
(1) Natural Language Processing
(2) Structural Teaching
(3) Situational Language Teaching
(4) Motivational Teaching
Correct Answer: (2) Structural Teaching

23. Students are not organisms. Which one of the following methods sees them as a whole person?
(1) CLT
(2) SLT
(3) Silent way
(4) CLL
Correct Answer: (4) CLL

24. Writing is the _____ representation of speech sounds.
(1) alphabetical
(2) graphical
(3) phonetic
(4) systematic
Correct Answer: (2) graphical

25. When a teacher uses realia to teach vocabulary and grammar, she is –
(1) using role play as a learning device
(2) using real objects, actions and real-life situations
(3) using computer technology
(4) teaching through true stories
Correct Answer: (2) using real objects, actions and real-life situations

26. A poem whose first letters of each line spell out a word is called –
(1) alliterative
(2) epic
(3) acrostic
(4) haiku
Correct Answer: (3) acrostic

27. Decorum in spoken English pertains to –
(1) appropriate gestures.
(2) clarity and purity of style
(3) correct grammatical usage
(4) voice quality
Correct Answer: (1) appropriate gestures.

28. Inquiry-based curriculum is based on –
(1) deductive reasoning
(2) inductive reasoning
(3) heuristic reasoning
(4) analogical reasoning
Correct Answer: (3) heuristic reasoning

29. Which of the following are structural words?
(1) Auxiliaries
(2) Prepositions
(3) Conjunctions
(4) All of the above
Correct Answer: (4) All of the above

30. Conventions of writing include –
(1) story ideas
(2) proper punctuation
(3) imagination
(4) good vocabulary
Correct Answer: (2) proper punctuation

Now this is the time for giving a MCQ test for above questions.


CTET Paper 2 Language-2 English Model Set-1 Online MCQ Test

Read the following terms and then start the test.
  • As soon as you start the test, a timer will start running on the right side of your screen.
  • There is no time limit per question in this test. (But you should solve the questions at an average speed of 45 seconds per question.)
  • You can change the selected option before finishing the test.
  • You cannot leave any question while taking the test. If you try to end the test before answering all the questions a pop-up message will appear on your screen saying "Please answer all questions before submitting." Click "OK" in the pop-up message and continue answering the questions.
  • Click on the "Finish Test" button only after you have answered all the questions.
  • You will get marks based on your correct answers.
  • There is no negative marks for wrong answers.
  • You can also see how much time you took to answer all the questions.


More MCQ Test for CTET Exam 👇
CTET Paper 2 Language-2 English Model Set-2

Like this!
Share with friends and add your valuable feedback in comment box.

No comments:

Post a Comment